Sayfalar

28 Mart 2014 Cuma

Sindirim sistemi

FEN BİLİMLERİ BLOGUMUZ DA SİNDİRİM SİSTEMİ KONUSUNU ELE  ALACAĞIZ.



SİNDİRİM SİSTEMİ :

Sindirim Sistemi
Sindirim sistemi tanımına gelmeden önce sindirim kavramını açıklayalım. Büyük moleküllü organik besinlerin, en küçük yapı taşlarına kadar parçalanarak hücrelere geçebilecek hale gelmesine sindirim denir. Sindirim olayı ise sindirim sistemi tarafından gerçekleştirilir.
Çalışan bir makinenin enerjiye ihtiyacı olduğu gibi insanın da sürekli enerjiye ihtiyacı vardır. insan vücudunun büyümesi, gelişmesi ve yaşlanan do
kuların onarılması için çeşitli maddeler gerekir. Bu maddeler besinlerdir.
Besinler; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırılır. Bunlar büyük moleküllü besin maddeleridir. Besinlerden enerji elde edilebilmesi için besinlerin önce kana, sonra da kandan hücrelere geçmesi gerekir.
Fiziksel SindirimFiziksel (Mekanik) Sindirim
Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle fiziksel olarak küçük parçalara ayrılmasına fiziksel sindirim denir.

Kimyasal Sindirim
Kimyasal SindirimBesinlerin bazı salgılar (sindirim enzimleri) yardımıyla parçalanmasına kimyasal sindirim denir. Sindirim sistemi organ ve yapıları tarafından Sindirim Enzimleri salgılanır ve besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Enzimler bütün canlılık olaylarında görev alır. Mekanik sindirim kimyasal sindirimi kolaylaştırır. Kimyasal sindirim sonucu, besinlerdeki büyük moleküller enzimlerin yardımıyla kendilerini oluşturan yapı taşlarına ayrılırlar.







sindirim sistemi organları ve görevleri

Ağız : Besinlerin dişler yardımıyla koparılıp, çiğnenip parçalanarak ve tükürükle ıslatılarak yumuşatıldığı yerdir. Ağızda hem mekanik hem kimyasal sindirim gerçekleşir. Besinlerin mekanik sindirimi, dişler yardımı ile kesilip parçalanarak ve çiğneme ile gerçekleşir. Besinlerden sadece karbonhidratların kimyasal sindirimi ağızda başlar. Bu ise tükürük içinde bulunan tükürük salgısı (amilaz) sayesinde gerçekleşir. Dil ise lokmaları ağız içinde çevirir ve yutağa atar.
Yutak : Ağız boşluğundan sonra gelen kısımdır. Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar. Ağız ve burun boşluğuyla, yemek ve soluk borusunun birleştiği bir kavşak gibidir. Yutma sırasında küçük dil soluk borusunu kapatarak besinlerin soluk borusuna kaçmasını engeller ve besinler yemek borusuna geçer. Bu sırada solunum kısa bir süre için durur. Yutakta mekanik ve kimyasal sindirim olmaz.
Sindirim Organları
Yemek Borusu : Yutakla mide arasında yaklaşık 20 - 25 cm kadar uzunlukta düz kaslardan yapılmış bir organdır. Yemek borusu kaslarının kasılıp gevşemesi ile besinlerin mideye iletilmesini sağlar. Bu kasların ters yönde kasılması kusmaya neden olur. Yemek borusunda fiziksel veya kimyasal sindirim gerçekleşmez.
Sindirim Organları
Mide : Besinler burada uzun süre bekletilir. Besinlerin mekanik sindirimi midenin kasılıp gevşeme hareketi ile; kimyasal sindirim ise mide özsuyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler ile gerçekleştirilir. Böylece besinler parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar ve ince bağırsakta sonlanır.
Sindirim Organları
İnce Bağırsak : Yetişkin insanlarda yaklaşık 6 - 8 m uzunluğundadır. Yağların kimyasal sindirimi ince bağırsakta başlar. İnce bağırsağa gelen safra, pakreas özsuyu ile yağların, karbon hidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır. Besinler ince bağırsakta en küçük moleküllerine kadar parçalanır. Bu moleküllerin ince bağırsaktan kan damarlarına geçmesi olayına emilim adı verilir. ince bağırsak sindirim sistemimizin en uzun bölümüdür. İnce bağırsakların iç yüzeyi villüs adı verilen ince parmak şeklindeki çıkıntılarla kaplıdır. Emilim, villüslerde gerçekleşir. Villüsler ince bağırsaklardaki emilim yüzeyini artırır. İnce bağırsağın mideden sonra gelen başlangıç kısmına oniki parmak bağırsağı denir.
Sindirim Organları
Kalın Bağırsak : Yaklaşık 1,5 m uzunluğundadır. Kalın bağırsak besinlerde kalan su, vitamin ve minerallerin emilerek kana geçirilmesini sağlar. Böylece yararlı maddelerin dışarı atılmasını önler. Besin maddelerinin parçalanmayan bölümleri olan atık maddeleri ise anüse doğru hareket ettirir. İnce bağırsakla kalın bağırsağın birleştiği yere kör bağırsak, kör bağırsağın ucundaki çıkıntıya apandis adı verilir.



Dişlerimiz ve Görevleri

  Dişlerimiz ve Görevleri :
DİŞ ÇEŞİTLERİ

KESİCİ DİŞLER:
Biz kesici dişleriz besinleri koparmaya yararız, alt ve üst çenede dörder taneyiz.
 AZI DİŞLERİ:
Biz küçük ve büyük azı dişleriyiz besinleri ezmeye ve öğütmeye yararız, toplam on altı taneyiz.
KÖPEK DİŞLERİ:
Biz köpek dişleriyiz besinleri parçalamaya yararız, alt ve üst çenede ikişer taneyiz.
18-20 YAŞ DİŞLERİ:Biz de besinleri ezmeye ve öğütmeye yararız, altta ve üstte ikişer taneyiz. Bize akıl dişleri de derler.





sindirim sistemi prezi

sindirim sistemi uygulamaları

21 Mart 2014 Cuma