- Besinleri ağzımızda öncelikle tükürük ile karıştırarak çiğneriz.
- Karbonhidrat içeren maddelerin sindirilmesi ağızda tükürük ile başlar.
- Daha sonra besinler yemek borumuzdan ilerleyip mideye varır.
- Midede salgılanan asit ve sindirim enzimleri ile proteinlerin de yıkımı başlar. Büyük proteinlerin zincirleri yıkılır ve amino asitler meydana gelir.
- Bu basamak besin maddesinin tipine göre saatler sürebilir ve en son mide içine sıvı- katı karışımı bir madde bulunur.
- Midede yer alan kaslar yardımı ile bu karışım bağırsaklara doğru ilerletilir. İnce bağırsağın giriş kısmına dökülen kanalcıklar ile karaciğer ve safra kesesinden sindirim enzimleri gelir.
- Yağların sindirilmesine yardımcı safra salgısı ve protein sindirimi için de enzimler bağırsaklara ulaştırılır.
- İnce bağırsak karbonhidrat ve proteinlerin sindirimi için ek bir enzim içeren sıvı salgılar.
- Besinler burada sindirilir ve emilebilecek konuma getirilir. Karbonhidratlar glukoz, proteinler ise aminoasit halini alır.
- Yağlar da yağ asitlerine parçalanır ve kan yardımı ile hücrelere taşınır.
- Besinlerimizin düzgün olarak sindirilebilmesi için bu saydığımız organların uyum içinde çalışması gerekmektedir.
Sayfalar
sindirim sistemimizin çalışma mekanizması
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder