Sayfalar

sindirim sistemimizin çalışma mekanizması

  • Besinleri ağzımızda öncelikle tükürük ile karıştırarak çiğneriz.
  • Karbonhidrat içeren maddelerin sindirilmesi ağızda tükürük ile başlar. 
  • Daha sonra besinler yemek borumuzdan ilerleyip mideye varır.
  • Midede salgılanan asit ve sindirim enzimleri ile proteinlerin de yıkımı başlar. Büyük proteinlerin zincirleri yıkılır ve amino asitler meydana gelir.
  • Bu basamak besin maddesinin tipine göre saatler sürebilir ve en son mide içine sıvı- katı karışımı bir madde bulunur.
  • Midede yer alan kaslar yardımı ile bu karışım bağırsaklara doğru ilerletilir. İnce bağırsağın giriş kısmına dökülen kanalcıklar ile karaciğer ve safra kesesinden sindirim enzimleri gelir.
  • Yağların sindirilmesine yardımcı safra salgısı ve protein sindirimi için de enzimler bağırsaklara ulaştırılır.
  • İnce bağırsak karbonhidrat ve proteinlerin sindirimi için ek bir enzim içeren sıvı salgılar.
  • Besinler burada sindirilir ve emilebilecek konuma getirilir. Karbonhidratlar glukoz, proteinler ise aminoasit halini alır.
  • Yağlar da yağ asitlerine parçalanır ve kan yardımı ile hücrelere taşınır. 
  • Besinlerimizin düzgün olarak sindirilebilmesi için bu saydığımız organların uyum içinde çalışması gerekmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder